torstai 27. joulukuuta 2018

Enigma - Le Roi Est Mort, Vive Le Roi! (1996)


70 miljoonaa äänitettä myynyt Saksalainen musiikkiprojekti Enigma nousi yhdeksi 90-luvun suurimmista menestystarinoista. Projektin takaa löytyi tuottajavelho Michael Cretu, joka jo 80-luvulla oli saavuttanut suurta menestystä Sandran tuottajana. He olivat myös aviopari. Sandraa kuullaan myös kaikilla Enigma-albumeilla ennen vuoden 2007 avioeroa.

Michael Cretu oli julkaissut ennen Enigman debyyttiä kolme sooloalbumia, joille suuri yleisö lähinnä haukotteli. Ainoastaan vuoden 1985 singlejulkaisu "Samurai" oli noussut Eurochartilla lähelle Top-50 -sijoja. Sooloalbumeilla, kuten Sandran albumeillakin, oli kuitenkin kuultavissa kaikki elementit, jotka nostaisivat Enigman huippuunsa 90-luvun alussa. Cretu iski kultasuoneen heti Enigman debyyttisinglellä "Sadeness", joka oli ykkönen Euroopassa yhdeksän viikkoa.  Myös Yhdysvalloissa single nousi Top-5:een sekä radiosoitossa, että myynnissä. Albumi ampaisi sinkun imussa suureen menestykseen Euroopassa, mutta Amerikka sekosi vielä enemmän. "MCMXC a.D."-albumi sijoittui Billboard 200 -listalla 282 viikkoa (lähes viisi ja puoli vuotta!) vuosina 1991-1997, korkeimmillaan sijalla 6 myyden yli 5 miljoonaa kpl. Menestystarina jatkui toisella albumilla "The cross of changes", joka myi edellisen albumin tavoin suuret määrät Euroopassa ja jälleen multiplatinaa USA:ssa, sijoittuen Billboard 200 -listalla yli 60 viikkoa.



Kolmas albumi, "Le Roi est mort, vive le Roi!", julkaistiin hektisille joulumarkkinoille marraskuun 22. päivänä 1996 ja se myi heti kuin häkä. Albumin ensimmäinen single "Beyond the invisible" julkaistiin kuukausi ennen albumia. Se nousi radio- ja myyntilistoille Euroopassa, ja oli myös viimeinen Billboard Hot 100 -listalle noussut Enigma-julkaisu. Jo aiemminkin Enigman oli ollut vaikea saavuttaa stabiilia menestystä singlelistoilla, sillä yleisö halusi ostaa täysipitkät albumit, eikä singlejä. Poikkeuksena "Sadeness" ja "Return to innocence", jotka myivät myös singleinä monta, monta miljoonaa. "Beyond the invisible"-sinkun musiikkivideolla nähdään suomalaista väriä, sillä sen scifi- ja fantasia poljennoisessa musiikkivideossa luistelevat legendaariset taitoluistelijat Susanna Rahkamo ja Petri Kokko. Video pyöri paljon musiikkikanavilla ja edesauttoi albumin myyntiä. Euroopassa myynti ylitti kuukaudessa 1,5 miljoonaa kappaletta yltäen European Albums Chartilla sijalle 3.
Suomessa levy myi kultaa ja on kaikista Enigma julkaisuista menestynein.

Vaikka albumi alkoi näyttää myynnillisesti Enigmalle alamäkeä monissa maissa (levy on myynyt kaikenkaikkiaan 4,5 miljoonaa kpl), oli se sävellyksellisesti ja tuotannollisesti parasta antia siihen mennessä. Se on henkeäsalpaava kokonaisuus gregoriaanista kuoroa, Sandra Cretun sensuelleja kuiskauksia ja Michaelin taidokasta laulua. Ensimmäisestä sekunnista viimeiseen albumi on kokemus, jonka aikana kuulijalla on monia tunnetiloja.



"Why"-kappale kertoo edesmenneestä ystävästä, jonka äkkinen ja yllättävä poismeno järkyttää laulun kertojaminää. Kappale antaa ymmärtää, että paljon asioita oli jäänyt kertomatta. Se kertoo myös murskaavalla herkkydellä sen, että olisi hyvin tärkeää kertoa rakkaille ihmisille, kuinka tärkeitä he ovat ennen kuin on myöhäistä. Mitään ei pitäisi ottaa itsestäänselvyytenä. Varsinkaan aikaa, joka meille on täällä annettu. "The child in us" on mahdollisesti Enigman uran paras kappale. Se sisältää niin upeaa laulua, että iho menee kananlihalle, eikä kappaletta yksinkertaisesti voi vastustaa. Youtubessa löytyy myös kappaleeseen fanivideo, jossa nähdään Maa-planeetan monia ihmeitä ja kauniita eläimiä. Varoituksen sana: Herkemmillä voi nousta tippa linssiin.
Sellainen on kappaleen voima yhdistettynä tuohon videoon. 



"Le Roi est mort, vive le Roi!"-albumi menestyi hyvin myös Yhdysvalloissa myyden platinaa (kaikenkaikkiaan yli 1,200,000 kpl), ja saaden kaksi Grammy-ehdokkuutta vuodelle 1998: "Best recoding package" ja "Best new age album".

Albumia voi kuunnella Spotify palvelusta alla olevasta linkistä.

Enigma : Le Roi Est Mort, Vive Le Roi!

Lähteet:
Enigmaspace.com
MM - Music and Media
Eurochart
Billboard magazine
Wikipedia
IFPI



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti