perjantai 21. joulukuuta 2018

Blümchen - Herzfrequenz (1996)


Pari viikkoa sitten ysäriyleisö sai loistavia comeback-uutisia. 90-luvulla suureen suosioon Keski-Euroopassa noussut Jasmin Wagner eli Blümchen tekee paluun ensi vuonna keikkarintamalla. Tästä innostuneena ysäriblogissa otetaan käsittelyyn laulajan debyyttialbumi vuodelta 1996. Jasmin aloitti esiintymisuransa cheerleaderina Hamburg Blue Angelsissa. Vuonna 1995 hän tapasi tuottajat Stani Djukanovicin ja Arn "Paralyzer" Schürmannin. Miehet vakuuttuivat 16-vuotiaan Jasminin laulutaidoista ja asenteesta. Projekti Blümchen perustettiin.



"Herzfrequenz"-albumia pohjustettiin ennen kesäkuun -96 julkaisua kahdella sinkulla. Ensimmäinen "Herz an hertz" julkaistiin tammikuussa 1996, ja toinen "Kleiner satellit" huhtikuussa. Molemmat ovat soundien osalta täyttä tykitystä. Kertosäkeet ovat tarttuvia eikä ole ihme, että mimmi ampaisi kappaleillaan heti jättisuosioon. Blümchenin musiikki myi niin hyvin saksankielisissä maissa, että molemmat sinkut sekä albumin kolmas lohkaisu "Boomerang" nousivat kaikki World Singles Chartilla Top-40:een. Myös Eurochartilla sinkut sijoittuivat mukavasti ja pysyivät listalla kuukausitolkulla. "Boomerang" julkaistiin vuonna 2010 uudestaan ja se nousi Saksassa vieläkin korkeammalle sijalle listoilla kuin ensi kerralla. Sinkku myös ampaisi uudelleen Eurochartilla sijalle 31.
Blümchenin albumi myi Saksassa kultaa ja vielä myöhemmin menivät platinatkin rikki. Suomessa Blümchen jäi marginaaliyleisön suosikiksi.
Syytä voi vain arvailla. Kentien Jasminin musiikki oli liian hardcorea radioihin?. Kappaleiden perus-BPM on kuitenkin luokkaa 140-190. Joka tapauksessa saksankielinen ulosanti ei innostanut suomalaisia samalla tavalla kuin vaikka Rammstein myöhemmin. Keski-Euroopassa meni kuitenkin lujaa. Vuoden 1996 aikana julkaistua neljää sinkkua myytiin yli 1,600,000 kpl. Albumikin ylitti 700,000 kpl myynnin samaisena vuotena.



Albumi on kokonaisuutena edelleen loistavaa kuunneltavaa. Sen aloittava intro on mahdollisesti kaikkien aikojen upein. Se on niin pieniä yksityiskohtaisia soundeja sisällään pitävä happy hardcore -jyrä, että suorastaan henki salpautuu. Jasminin vokaaleja käytetään efektinä ja "riffinä" viisiminuuttisessa introssa käsittämättömän upealla tavalla. Intro tuntuu tämän takia suorastaan erilliseltä kappaleelta, eikä vain tavalta johdattaa albumi käyntiin. Kolmas raita "Rosa Wolke" on albumin nopein kappale. BPM on maksimissa, Jasminin vokaalit parasta A-luokkaa ja kertosäe supertarttuva. On suorastaan ihme, että kappaletta ei irroitettu erilliseksi singleksi. "Herzfrequenz" on kautta linjan ehjä kokonaisuus, jolta löytää joka kuulemalta uusia elementtejä ja suosikkikappaleita. Moni vuonna 1996 julkaistu albumi ei ole kestänyt samalla tavalla ajan hammasta.

Albumista julkaistiin monenlaista painosta Euroopassa. Myöhempi painos pitää sisällään myös Blümchenin cover-version vanhasta Queen-hitistä "Bicycle race". Tuottajat saivat luvan käyttää Queenin alkuperäisiä lauluharmonioita
kertosäkeessä. Tuloksena oli oikein pirteä ja onnistunut päivitys vanhasta hitistä. Yksi parhaista Queen-coveroinneista. Kappale julkaistiin myös Queen Dance Traxx -kokoelmalla, jossa Queen-hittejä päivittivät muutkin europopparit kuten Mr.President ja Dj Bobo.

Blümchen julkaisi 90-luvulla vielä kaksi muutakin albumia, jotka myivät hyvin ja jatkoivat debyytin viitoittamalla tiellä. Ainakin "Verliebt"-albumista blogissa juttua myöhemmin. 

"Herzfrequenz"-albumia voi kuunnella Spotifyn kautta alla olevan linkin kautta.

Blümchen - Herzfrequenz (1996)

Lähteet:
Music and Media
Billboard
Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti