perjantai 14. joulukuuta 2018

Daze - They Came To Rule (1999)

Tanskalainen dancepop-yhtye Daze nousi menestykseen debyyttialbumillaan "Super heroes". Trion muodostavat kosketinsoittajat Lucas Sieber ja Jesper Tønnov, sekä kaunis laulaja Trine BixBändiä verrattiin alussa aina toiseen tanskalaiseen dancepop-yhtyeeseen Aquaan, joka nousi samana vuonna maailmanlaajuiseen jättimenestykseen lukuisilla hiteillään ja Aquarium-albumillaan.

Ensimmäisillä albumeillaan yhtyeet muistuttivatkin paljon toisiaan, mutta kun Daze julkaisi toisen levynsä, "They came to rule", olivat ne toisistaan hyvin kaukana. Aqua sukelsi pelkän dancepopin sijaan lattarirytmeihin saakka ja jopa klassisiin elementteihin. Daze sen sijaan haki indentiteetin toiselle albumilleen rajusta trancesta sekä rouheasta funk-popista.



Ensimmäinen singlemaistiainen saatiin loppuvuodesta 1999. Julkaisu kantoi nimeä "15 minutes of fame". Se ottaa hauskasti hampaisiinsa pinnalliset ihmiset, jotka janoavat hetken kuuluisuutta valokeilassa, hinnalla millä hyvänsä. Muun muassa 90-luvulla isossa suosiossa olleet jenkki tosi-tv -ohjelmat kuten Jerry Springer Show ja Ricki Lake Show saavat kyytiä kappaleessa.  
Biisiin kuvattiin myös aivan loistava ja hauska video. jossa trio on meikattu ja stailattu aivan uuteen uskoon verrattuna debyyttilevyyn. Ulkokuoreen on saatu rokkia ja punkkia, mikä sopiikin hyvin myös rajumpaan suuntaan menneen musiikkityylin ansiosta. "15 minutes of fame" on hyvin funkkia poppia ja onkin ihme ettei siitä tullut aikoinaan suurempaa hittiä. Tänä päivänä kappale on toki monen ysärifanin suuri suosikki ja se elää yleisön suosikkina myös yhtyeen keikoilla.



"They came to rule" saatiin kauppoihin Tanskassa marraskuussa 1999, mutta muualla Pohjoismaissa jouduttiin odottamaan kevääseen 2000. Toinen sinkkulohkaisu, "2nd chance", annettiin radioille maalis-huhtikuun vaihteessa. Se ottaa kaiken mahdollisen irti dancepopista soundien puolesta kuin vain on mahdollista. Musiikkitausta on niin täynnä pieniä ja hienoja upotettuja soundeja, että iho nousee kuunnellessa kananlihalle. Väliosat ja varsinkin kertosäe on todella tarttuvaa tavaraa. Kertoo paljon millaisessa kriisissä eurodance ja pop olivat vuonna 2000 kun näinkin loistavilla näytöillä radioaikaa ei enää saatu, ja siksi myös levynmyynti jäi vähäiseksi. Triolla oli varmastikin isot odotukset sinkkua kohtaan, mutta kun mitään ei alkanut tapahtua, myös suunniteltu musiikkivideo hyllytettiin.

Kun toiveet eivät toteutuneet myöskään albumin myynnin kohdalla yhtye päätyi viettämään hiljaiseloa, eikä missään vaiheessa edes julkaissut tiedotetta hajoamisestaan. Yhtyeen nettisivut jäivät päivittämättä ja sitten vain katosivat.

Kaikesta huolimatta "They came to rule" on hyvin vahva albumi jolla on monenlaista osaamista. Taustalauluissa kuullaan mm. Rednex-yhtyeessäkin myöhemmin vaikuttanutta Mia Löfgreniä, sekä "And so the story goes" hitistä muistettua Maria Montellia. Kitaroista vastaa Chuck Anthony, jota aiemmin oli kuultu mm. Ace of Basen ja Army of Loversin levyillä. Tuottajaksi on haalittu mm. Brittiläinen Greg Walsh (Dollar, Heaven 17, Tina Turner, Amii Stewart, AC/CD).



Levy on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäinen, "Pop", pitää nimensä mukaisesti sisällään popimpaa materiaalia, mutta ei todellakaan mitään löysää kitarapoppia. "Sex 2000", "Love Attack" ja kesäisen Kiss-tyyppisen kitarasoolon sisältävä "Fire & Flames" ovat takuulla vuotensa parhaita kappaleita. Joissain painoksissa oli mukana myös kappale "Jump", ja jos se kuuluviin on saanut, on meininki aivan loistava. 



"Party Zone"-puolella mennään rajun dancen ja trancen puolelle. Siellä on tarjolla "2nd chance"-sinkun lisäksi myös kenties kaikkien aikojen hurjin dance-joululaulu. "Feliz Navidad" on soundien osalta täyttä ilotulitusta ja Trinen vokaalit menevät väliosassa suorastaan karjumisen puolelle. Täyttä punkkia siis! Onhan mimmi aikoinaan laulanutkin punk-yhtyeessä. "15 minutes of famen" Lightforce-remix ja "Mizz Molly goes to Cuban" dance versio päättävät loistavan levyn.

Jos "They came to rule" tulee vastaan divarissa tai kirpparilla, ei sitä missään nimessä kannata vältellä. Vaikka debyyttialbumi "Super heroes" on loistava ja legendaarinen kiekko, jossa ne yhtyeen suurimmat hitit lymyävät, on "They came to rule" vieläkin hienompi albumi. Se on suuri näyttö Dazen kyvyistä ja haluista esittää musiikkia!

Albumia voi kuunnella Spotify palvelussa vaikka klikkamalla alhaalta!

Daze - They Came To Rule

Lähteet:
Suosikki
Wikipedia
MM - Music & Media
Discogs
Billboard













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti