perjantai 7. joulukuuta 2018

E-Rotic - Sex Affairs (1995)




90-luvulla oli lähes mahdotonta olla törmäämättä seksuaalisilla teemoilla leikittelevään saksalaiseen E-Rotic -yhtyeeseen. Hetken ajaksi he nousivat Euroopassa isoon suosioon.

Yhtyeen muodostivat tuottaja David Brandeslaulaja Lyane Leigh Hegemann ja räppäri Raz-Ma-Taz (Richard Michael Smith. Amerikkalaissyntyinen Raz-Ma-Taz oli räpännyt aiemmin Pharaon levyllä ja Lyane oli jo vuodesta 1987 toiminut monien artistien taustalaulajana. Häntä kuullaan mm. Bad Boys Bluen 80-luvun hittisinkulla "Come back and stay". Myöhemmin paljastettiin, että tuottaja David Brandes itse lauloi todellisuudessa melkein kaikki rap-osuudet.




E-Rotic:n debyyttisingle "Max don't have sex with your ex" julkaistiin marraskuussa 1994. Saksassa alku oli takkuinen. Single oli myynyt vain 13,000 kpl ennen kuin tv-kanava VIVA otti sen tehosoittoon. Viva oli suosittu videokanava nuorten keskuudessa, eikä kestänyt kuin hetki ja singlen myynti ylitti kultaan vaadittavan 250,000 kpl. Kanava soitti myös tulevia E-Rotic -videoita tehokkaasti.




Max-sinkun menestys ei jäänyt ainoastaan Keski-Eurooppaan vaan se myi hyvin
myös Espanjassa, Ranskassa ja Italiassa. Myynti oli vastoin odotuksia ylittänyt 950,000 kpl. kun toinen sinkku, "Fred come to bed", julkaistiin. Siitä tuli vielä suurempi hitti ja se sijoittui European Singles Top-100 Chartilla korkeimmillaan sijalle 13 ja myi 1,3 miljoonaa. Jos monilla europop-artisteilla oli vaikeaa saada radioaikaa niin E-Rotic oli aivan omaa luokkaansa. Seksuaaliset teemat ja rajusti laukkaava teknobiitti eivät innostaneet radiotoimittajia.
Dureco-levymerkki kuitenkin puski päälle ja "Fred come to bed" sekä kolmas single "Sex on the phonesaivat kuin saivatkin enemmän radioaikaa.




Sex Affairs sai julkaisunsa Euroopassa Toukokuussa 1995. Huolimatta kolmesta hittisinkusta levy ei myynyt joka kolkassa aivan odotetulla tavalla. Saksasta irtosi kuitenkin kultalevy (250,000). Suomessa albumi ehti roikkua Top-40:ssä yli kaksi kuukautta ennen kuin se ampaisi kolmeksi viikoksi ykköseksi. Silloiset Platinat (40,000) paukkuivat rikki syyskuussa 1995.

E-Rotic:n kohdeyleisö oli selvästikin nimenomaan 9-13 -vuotiaat, sillä piirretyllä pehmopornolla ja tarttuvalla euroteknolla sen ajan nuoria oli helppo koukuttaa.
Tosin aika ajoi E-Rotic:n ohi melko nopeasti. Seuraava levy "The power of sex" myi vielä hyvin, mutta jo kolmas albumi "Sexual Madness" menestyi heikommin. Saksassa se ei noussut listalle ollenkaan. Meillä se houkutti vielä kahden aiemmin levyn imussa sijan 6 verran ja myi yli 11,000 kpl.

Sex Affairs on seksuaalisten teemojen ulkopuolelta katsottuna hyvinkin tyypillinen 90-luvun euroteknolevy. Se sisältää kappaleita, jotka ovat yksinomaan tyyliin miesräppi plus korkealta laulettua kirkkaaksi tuotettua kertosäettä naisvokaalein. Biitti on niin germaanista "koppoti-koppotia" että heikompaa hirvittää, mutta sellaiselle joka sitä rakastaa on levy täyttä timanttia.
Toki mukana on myös pari balladia, joista paras on kuudes raita "Wild love". Se olisi voinut olla loppuvuoteen vielä oiva erilainen single, mutta sen sijaan kuultiinkin jo aivan uutta materiaalia.




"Sex Affairsin" tuotanto oli aikanaan varmaa peruslaatua, mutta moniin muihin aikalaisiinsa verrattuna se on vanhentunut kovasti. Se on todellakin sidoksissa aikaansa. Kuitenkaan kaupallisesti sen miljoonamyyntiä ei voi väheksyä menestyksen mittarina. Harva heavybändi ei näe tuollaisia myyntilukuja kuin unissaan. Tuottaja David Brandesin on ollut helppoa hymyillä matkalla pankkiin.
Hittilevyn jälkeen mies huomasi Lyanen sopimuksessa porsaanreiän, joka mahdollisti toisen laulajan käyttämisen yhtyeen keikoilla. Korvausvaatimusten uhalla Lyanen oli laulettava kaikki vokaalit Mambo No. Sex (1999) -levyyn saakka jolloin Lyane paljasti kaiken iltapäivälehdille.

Albumia voi kuunnella Spotifysta alla olevan linkin kautta!

E-Rotic - Sex Affairs (1995)

Lähteet:
IFPI
Lista Top-40
Suosikki
Billboard

MM - Music & Media

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti