perjantai 8. maaliskuuta 2019

The Prodigy - The Fat Of The Land (1997)


Lontoosta kantautui ikäviä uutisia alkuviikosta. The Prodigy -yhtyeen jäsen Keith Flint (Synt 17.9.1969) löydettiin kuolleena kotoaan 4. päivä maaliskuuta. Mies oli kärsinyt jo vuosia alkoholi- ja huumeriippuvuudesta, sekä paininut syvän masennuksen kourissa. Bändikaverit vahvistivat Keithin riistäneen itseltään hengen. Keithin muistoa ja upeaa uraa kunnioittaen ottaa ysäriblogi 
nyt käsittelyyn The Prodigy -yhtyeen.

90-luvun alun konemusiikin pioneereista puhuttaessa ei voi sivuuttaa legendaarista The Prodigyä. Alunperin yhtyeen muodostivat kosketinsoittaja ja säveltäjä Liam Howlett, Mc ja vokalisti Maxim, tanssija ja live-kosketinsoittaja Leeroy Thornhill sekä tanssijakokalistit Keith Flint ja SharkyYhtye nousi nopeasti myynti- ja klubilistojen kärkisijoille euroopassa. Debyyttialbumilta nimeltä "Experience" julkaistiin viisi isoa brittihittiä. Suurimpina ja legendaarisimpina "Charly", "Everybody in the place" ja "Out of space".
Seuraavalla albumilla "Music for the jilted generation" The Prodigy näytti todenteolla kuinka rave-piireistä mainstream-suosioon voidaan hypätä pitkin Eurooppaa. Albumin "No good (start the dance)" ja "Voodoo people"
kaltaisten instant-hittien tarttuvuus oli huipussaan. Molemmat ovat 90-luvun legendaarisimpia koneraitoja.


Ysäriblogi keskittyy kuitenkin noiden kahden albumin sijaan yhtyeen kolmanteen studioalbumiin "The fat of the land", joka sai julkaisunsa kesällä 1997. Ennen kuin albumi julkaistiin, pohjustettiin sitä kahdella suurella hitillä. Ensimmäinen, "Firestarter", julkaistiin jo maalikuussa 1996. Se nousi Eurochart Hot-100 -sinkkulistalla sijalle 2 ja pysyi listalla kuukausia. Suomessa sinkku oli bändille neljäs listaykkönen ja myi meillä reilusti yli kultasinkun verran (harvinainen saavutus - yli 6,000 kappaletta!). Yhdysvalloissa sinkku nousi isoksi hitiksi Billboard-listalla. Se nousi Hot-100:ssa sijalle 30 ja myi yli 500,000 kpl saavuttaen kultaa myös rapakon takana. Se oli ensimmäinen iso hitti yhtyeelle jenkeissä. Toki moni bändin kappale oli ollut klubihitti aiemmin,  mutta nyt oli kyseessä mainstream-hitti, sillä radiotkin tarttuivat kappaleeseen.


Firestarter-sinkkua seurasi "Breathe"-kappale marraskuussa 1996. Tuo single on varmastikin The Prodigyn suurin ja tunnetuin hitti kaikilla mantereilla. Se rynni Eurochart Hot-100 -listan ykköseksi useaksi viikoksi. Se oli listaykkönen myös meillä Suomessa. "Breathe" nousi ykköseksi ainakin yhdeksässä maassa. Sinkulle paukkui platinat Iso-Britanniassa, Ruotsissa ja Suomessa. Australiassa sinkku myi niin hurjasti, että se saavutti myynnillään tuplaplatinaa. Breathe-kappaleen teho pohjustaa todella paljon Keith Flintin energisen punkahtavaan vokalisointiin ja loistavaan musiikkitaustaan. Bassolinja ja komppi ovat legendaarisia. Joka kerta kappaleen kuullessa tulee mieleen myös persoonallinen ja paljon musiikkikanavilla soittoaikaa saanut video. Ei ole ihme että kappaleesta tuli yksi 90-luvun suurimmista hiteistä. The Prodigy -yhtyeen jenkkisuosiosta kertoo että "Breathe" nousi myös sijalle #18 Mainstream Rock Tracks -listalla.

Kahden ison hitin jälkeen albumia odotettiin kuumeisesti, mutta tuskinpa kukaan osasi odottaa miten hyvin levy tulisi myymään. Yhtye nousi odotetusti listaykköseksi kotimaassaan Iso-Britanniassa, Saksassa, Pohjoismaissa ja Australiassa, mutta ykkössija jenkien Billboard 200 -albumilistalla oli varmasti yllätys. "The Fat of the land"-albumi myi ensimmäisellä viikollaan Amerikassa
yli 201,000 kappaletta. Toiselle sijalle jäännellä "Men in Black"-leffan soundtrackilla ei ollut mitään mahdollisuuksia napata sille alunperin veikattua debyytti-ykkössijaa. Olihan soundtrackilla ja elokuvassa kuultavissa 
ja nähtävissä jenkkien kultapojua Will Smithia, joka oli jo tuolloin suorastaan legendaarinen räppäri. Albumi pysyi Billboard 200 -listalla lähes vuoden, ja on myynyt kaiken kaikkiaan noin kolme miljoonaa kappaletta siellä! European Albums -chartilla se debytoi sijalle 7, mutta nousi sitten kuudeksi viikoksi Euroopan myydyimmäksi albumiksi. Tänä vuonna albumin raportoitiin myyneen yli 10 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti.


Albumilta irroitettiin vielä marraskuussa 1997 yksi single, "Smack my bitch up", joka sekin on isolle yleisölle yksi The Prodigyn tunnetuimmista kappaleista. Eikä varmastikaan vähiten sen takia, että se on soinut paljon niin TV-sarjoissa, elokuvissa kuin lukemattomissa urheilutapahtumissa. Kappaleen paljon kohua herättänyt musiikkivideo sai osakseen paljon krittiikkiä, sillä se sisälti
humalapäissään ajoa, huumeita, väkivaltaa, alastomuutta ja seksiä. Erityisesti jenkeissä feministiliikkeet tuomitsivat musiikkivideon väittäen sen yllyttävän väkivaltaan naisia kohtaan. Alunperin MTV uskalsi ottaa videon soittoon yöaikaan alkaen joulukuun 7. päivä. Valtavan painostuksen ja valituksien takia video poistettiin soitosta joulukuun 22. päivä 1997. Seuraavan kerran MTV näytti videon kesällä 2002 osana "Most controversial videos"-spesiaalia.


"The fat of the land" on kaikilla mittareilla yksi 90-luvun legendaarisimmista ja suurimmista konealbumeista. Se oli yhtyeen monien levyjen tavoin vahvasti suuntaa näyttävä ja viimeinen askel The Prodigyn mainstream-menestykseen.
Yhtye julkaisi seuraavan albuminsa "Always outnumbered, Never outgunned" vasta vuonna 2004. Levy ei valitettavasti kaikesta loistavuudestaan huolimatta ollut menestys ja jäi myynnillisesti alle miljoonaan kappaleeseen. Vaikka levy ei olekaan enää julkaistu 90-luvulla, tullaan se myöhemmmin ottamaan käsittelyyn ysäriblogissa!

Alhaalla olevasta Spotify-linkistä voi kuunnella "The fat of the land"-albumia.

The Prodigy - The Fat Of The Land (1997) 

Lähteet:
Wikipedia
MM - Music and Media
IFPI
Sverigetopplistan
Billboard magazine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti