perjantai 22. maaliskuuta 2019

Basic Element - The Ultimate Ride (1995)


Eurodancebuumin hallitessa listoja maailmalla 90-luvun alussa olivat tarkkakorvaiset naapurimaamme tuottajat taas kuulolla. Ruotsalaisen musiikin invaasion maailmalla aloitti Abba 70-luvulla. 80-luvulla Europen ja Roxetten jatkaessa menestystä nousi Ruotsista myös rajumpaa ja paremmin tanssilattioille kelpaavaa tavaraa. Nordik beat movementin myötä Euroopan listahuipulle nousi iso kasa tähtiä, etunenässä Dr Alban, Leila K ja Army of Lovers. Myöhemmin saatiin pohjoismaissa nauttia vieläkin tiukempaa tavaraa kun Peter Theleniuksen, Cesar Zaminin, Branko J. Nussin ja Zetma Prembon muodostama Basic Element nousi listakärkeen Ruotsissa toisella sinkullaan 
"The promise man", joka on genrensä ehdottomia ikivihreitä. Vuonna 1993 yhtyeeltä seurasi sinkkua myös menestysalbumi ja lisää hittejä kuten "Leave it behind" ja "Touch".



Yhtye koki ennen toisen albuminsa julkaisua muutoksia kun alkuperäisen naisvokalistin Zetmanin korvasi Saunet Sparell. Toinen studioalbumi kantoi nimeä "The ultimate ride" ja sitä pohjustettiin sinkulla "The ride" jo loppusyksystä 1994. Sinkku ampaisi sinkkulistan toiseksi sekä Ruotsissa että Suomessa. Myös MTV- ja VIVA-musiikkikanavat soittivat videota 
tehokkaasti. Singlestä tuli yhtyeen suurin hitti euroopassa. Se murtautui European singles chartilla Top-20:een ja myi lähes 500,000 kpl.  
"The ride" kappaleessa on selvästi kuultavissa selviä elementtejä samaisena syksynä maailmalla läpilyöneen Rednexin "Old pop in an oak"-kappaleesta. 



Toisena sinkkuna julkaistu "The Fiddle" on vielä selvemmin Rednexin musiikista innoitusta saanut tanssileka, jota kuunnellessa tuskin kukaan voi pysyä kiinni penkillä. Biitti on kerrassaan loistava ja energinen musiikkitausta tempaavat mukaansa. Kaiken kruunaa vielä loistava Peter Theleniuksen räppi ja Saunetin kirkkaat ja raikuvat vokaalit.

Kolmas single "This must be a dream" oli edellisten sinkkujen tavoin hitti pohjoismaissa. Se pitää sisällään jälleen todella tarttuvan kertosäkeen ja loistavat Peterin räpit. Kappaleesta on kasvanut vuosien saatossa yksi Basic Elementin tunnetuimmista kappaleista ja takuuvarma tanssilattian täyttäjä ysäribileissä.

"The ultimate ride" julkaistiin keväällä 1995 ja se alkoi myymään heti hienosti.
Suomessa levy debytoi sijalla 21 ja nousi pian Top-10:een sijoittuen kaikenkaikkiaan albumilistalla 14 viikkoa, korkeimmillaan sijalla 8. Vuoden 1995 loppuun mennessä se oli myynyt noin 18,000 kpl eikä kultalevy jäänyt kauas. Ruotsissa levy ylsi myös Top-10:een ja myi 30,000 kpl.

Albumin kappaleista lähestulkoon minkä vain olisi voinut julkaista singlenä ja se olisi ollut varma menestyjä tanssilistoilla, mutta yksi raidoista on kuitenkin ylitse muiden. Levyn seitsemännen biisin "Revolution" jättäminen pois singlejulkaisuista on suorastaan rikos. Musiikkitausta on niin upea ja energinen, että iho nousee suorastaan kananlihalle sitä kuunnellessa. Saunetin vokaalit ovat kertosäkeessä ja kautta kappaleen upeaa kuultavaa. Peterin räpit ovat persoonalliset ja vauhdikkaat. Koettakaapa vaikka räpätä itse mukana!



Kertoo paljon miten varma Basic Element oli materiaalistaan kun näin upeaa vetoa ei olla julkaistu singlenä vaan on luotettu siihen, että kappale tulee yleisölle tutuksi myös albumin ns. rivikappaleena.

Jos jostain syystä "The ultimate ride" albumi on jäänyt aikoinaan pimentoon,
kannattaa se viimeistään nyt ottaa kuunteluun. Se on ehdottomasti koko 90-luvun tärkeimpiä ja onnistuneimpia eurodance-kokonaisuuksia ja kulttiklassikko Etelä-Amerikkaa myöten, jossa yhtyeellä onkin paljon faneja.

The ultimate ride albumia voi kuunnella alla olevasta Spotify linkistä!

Basic Element - The Ultimate Ride (1995)

Lähteet:
Wikipedia
IFPI 
Sverigetopplistan
MM - Music and Media

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti